//
you're reading...
Language, Random

Galette des rois

Galette des rois aux amandes :

2 rouleaux de pâte feuilletée
125 g de poudre d’amandes
125 g de sucre en poudre
125 g de beurre
3 oeufs (et une jaune d’oeuf de plus)
2 gouttes d’extrait d’amandes amères
1 cuil. à soupe de lait
Une fève

La recette en vidéo.

1. Mélangez le beurre, la poudre d’amandes et le sucre à l’aide d’une fourchette jusqu’à ce que le mélange soit homogène.

2. Ajoutez 3 oeufs légèrement battus et l’extrait d’amandes amères. Mélangez bien. Réservez au frais pendant 30 minutes afin que la crème soit suffisamment ferme.

3. Préchauffez votre four à 200 °C. Mélangez un jaune d’oeuf avec le lait. Sur une plaque de four beurré ou anti-adhésive, posez un disque de pâte feuilletée. Avec un pinceau, badigeonnez son pourtour avec le mélange oeuf-lait, sur environ 2 cm de largeur.

4. Etalez la crème d’amandes au centre en laissant le pourtour badigeonné libre. Ajoutez la fève en l’enfonçant légèrement. Posez le second disque en faisant sortir l’air. Faites-le adhérer avec le premier en appuyant légèrement avec vos doigts, sur tout le pourtour. Faites une légère entaille au milieu afin que la galette ne gonfle pas trop. Faites des petites entailles sur le pourtour, avec la pointe d’un couteau.

5. Dessinez sur la surface comme vous désirez. Badigeonnez toute la surface avec le mélange oeuf-lait en passant 2 fois. Mettez au frais pendant 30 minutes.

6. Enfournez et faites cuire pendant environ 25 minutes jusqu’à ce que la galette soit bien dorée. Dégustée légérèment tiède cette galette est excellente.

– – –

Almond King Cake:

2 sheets puff pastry
1/2 cup almond powder or paste
1/2 cup powdered sugar
1/2 cup butter
3 eggs (plus one egg yolk)
1 tsp. almond extract
1 tbsp. milk
Lucky charm (baby, etc.)

1. Mix the butter, almond powder or paste, and the powdered sugar with a fork until the mixture is creamy.

2. Add 3 lightly beaten eggs and the almond extract. Mix well. Chill in refrigerator 30 minutes until the cream becomes firmer.

3. Preheat oven to 400 °F. Beat remaining egg yolk into milk. Place a puff pastry sheet on a non-stick or greased cooking sheet. Use a pastry brush to apply a 1/2 – 1 inch coat of the milk-egg mixture around the perimeter of the puff pastry.

4. Spread the almond cream mixture in the center of the puff pastry without covering the perimeter. Place the lucky charm in the cream mixture. Cover with the second puff pastry sheet, pressing lightly outwards to remove the air, and seal around the edges by pressing onto the perimeter. Cut a small slit in the center to release air, and crimp or decorate the edges as desired.

5. Use the back of a knife to create any pattern you desire on the surface of the pastry. Then, brush two coats of the milk-egg mixture across the entire surface, and place in the refrigerator for 30 minutes.

6. Place in the oven approximately 25 minutes or until the surface is golden. The cake will be delicious when eaten warm after cooling for several minutes.

Galette de ce soir, non faite à la maison hélas

Galette de ce soir, non faite à la maison hélas, mais magnifique quand même.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: